Keho ja mieli ovat yhtä

Yksi tärkeimmistä asioista, minkä olen itse oppinut on se, että keho ja mieli ovat yhtä ja samaa. Tämän sanominen on varmasti helppoa ja lähes kaikki ihmiset ovat tämän jossain vaiheessa varmasti kuulleet, mutta tämän ajatuksen sisäistäminen on todella silmiä avaava tapahtuma.

On aivan triviaalia todeta, että väsyneenä tai huonosti syöneenä myöskään pää ei toimi tavanomaiseen tapaan. Käytännössä tämä on jokaisen tiedossa ja on myös helppo käsittää. Tätä huomattavasti hankalampaa on tajuta se, että mieltä voi treenata ihan siinä missä kehoakin ja ns. mielenterveys kulkee aina janalla samalla tavalla kuin treenattu keho. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hyvin nukkuneena ja hyvin syöneenä et välttämättä ole lähelläkään sillä tasolla, millä minä esimerkiksi olen.

Kolmas ja ehkä se kaikkein vaikein ajatus, jos liittyy kehon ja mielen erottamattomuuteen, on se, että ympäristömme ei ole erillinen mielestämme. Monien mielestä maailma ja sen asiat ovat ihan ilmeisiä ja itsestään selviä, mutta kun tarkemmin miettii, voi huomata, että maailma muuttuu sen mukaan, millainen olo itsellä on. Ja vielä perustavammalla tavalla maailma on muuttunut sen mukaan, että minkälaisia asioita olet elämässäsi tehnyt, mitä harrastat, missä olet töissä, minkälaisen kasvatuksen olet saanut jne.

Itämaiset viisaat usein puhuvatkin juuri tästä. Kun tuntee itsensä eli sen, mikä tarkastelee maailmaa ja luo maailman, tuntee kaiken. Se on se yksi, joka tulee tuntea, vaikka sitä ei voikaan tuntea, haistaa, maistaa ja nähdä.

Esimerkiksi tantran tiede ja taide perustaa juuri tähän. Tantraseksi on länsäoloa oman itsensä kanssa ja yhteyden saavuttamista kumppanin kanssa, jolloin muodostuu erottamaton ykseys.