Juotko vihreää teetä? Testaa matchaa! 1000% enemmän tehoa

Itse olen juonut vihreää teetä miltei koko ikäni. Nuoruudessani oli vaihe, jolloin join kahvia joitakin vuosia, mutta tee on erityisesti kuulunut päivittäiseen rutiiniini niin kauan kuin vain jaksan muistaa. Nyt olen viime viikkoina kokeillut matcha-teetä, joka on jostain syystä päässyt täysin livahtamaan ohi minulta aikaisemmin.

Mistä on oikein kysymys?

Olen juonut varmasti tuhansia litroja vihreää teetä monissa erilaisissa muodoissa, mutta nyt törmäsin omaksi yllätyksekseni vihreän teen 2.0 versioon eli matchaan. Matcha on 10 kertaa tehokkaampaa (ja siis terveellisempää) kuin vihreä tee. Tai oikeastaan se on vihreää teetä, mutta ikään kuin raakamuodossa. https://fi.wikipedia.org/wiki/Matcha Wikipedia kertoo mm. seuraavaa: Matcha on siis jauhettua vihreää teetä. Se siis valmistetaan sekoittamalla vihreän teen lehtiä suoraan juomaan sekaan. Tee on jauhettu hienoksi, joten sekoittamalla juomasta tulee täysin juotavaa.

Koska juoma sisältää 100%sta vihreää teetä, eikä ”pelkästään” ole lämmintä vettä, jossa on vain haudutettu vihreän teen lehtiä, on matcha todella täyttä tavaraa. Matchalla onkin todella paljon erinomaisia terveysvaikutuksia.

Ensinnäkin matcha sisältää erittäin paljon antioksidantteja ja flavonoideja, jotka parantavat kehon puolustuskykyä ja parantavat terveyttä. Vitamiiniosastolla matcha on kanssa ehdoton: se sisältää runsaasti c-vitamiinia sekä tärkeitä b-vitamiineja ja soluja suojaavaa e-vitamiinia. Näiden lisäksi on paljon kivennäisaineita, aminohappoja ja katekiiniä.

Tämän faktapommituksen voi summata niin, että kyllä vihreä tee on todella terveellistä, mutta matcha on vielä 1000% parampaa tavaraa. Se rauhoitaa, parantaa terveyttä, ehkäisee taudeilta ja toimii jopa syöpää vastaan. Mahtavaa kamaa siis!

Ainoana miinuksena on se, että valmistaminen on hieman pitempi ja hankalampi prosessi kuin tavallisen vihreän teen kohdalla. Ja matcha-jauhoa kuluu todella paljon, joten kyse ei ole ihan halvasta juomasta. Ja täytyypä vielä sanoa, että juoman suutuntuma on hieman paksuhkoa verrattuna vihreään teehen, johon olen niin monien vuosien aikana ehtinyt aika tavalla tykästymään. Ei mathca nyt mitään puuroa ole, mutta varsin yllättävän makuista silti.

Nämä hyvin pienet miinuspuolet ovat kuitenkin lähes merkityksettömiä siihen nähden, että kuinka terveellinen ja oikeasti hyvänmakuinen juoma on kyseessä. En tule jättämään – tietenkään – vihreän teen juomista, mutta tulen kyllä aina silloin tällöin hörppäämään kupillisen tai kaksi matchaa. Alla video matchan valmistuksesta.